Afvoeren reinigen, the do's-and-don'ts

20 juli 2022

Zorg voor je afvoeren

Een verstopte afvoer? En hup, de ontstopper en chemische afvoerreinigers komen uit de kast. Deze methoden zijn echter soms onvoldoende om afvoerleidingen schoon te maken. Of de leiding blijft slecht doorlopen en de oorzaak van het probleem werd niet verholpen. Als dit gebeurt zijn drastischer behandelingen nodig, vaak omdat er een groter probleem aan de hand is of een vreemd object de doorgang verspert.

De afvoer schoonmaken

Fysieke reiniging van de afvoer is meestal de enige optie als een vloeibaar reinigingsmiddel niet volstaat. Om te bepalen of de verstopping kan worden verholpen, moet een loodgietersslang in de pijp worden gestoken. Je moet ook proberen de sifon vrij te maken en de slang er op die manier in te steken. Het afdekken van de overloopklep kan de druk verhogen en mogelijk helpen om de verstopping te verhelpen.

Als dit niet werkt, is een elektrische boor nodig om de verstopping met meer succes te bereiken. Om verdere schade aan je afvoersysteem te voorkomen, mag dit gereedschap alleen gebruikt worden door mensen die op z'n minst een rudimentair begrip van loodgieterswerk hebben. Leidingen zijn niet onbreekbaar. Hoewel het inschakelen van een loodgieter niet je eerste stap is om je verstopte leiding te ontstoppen, zijn er momenten waar je dit best dadelijk doet zodat je het probleem niet erger maakt. Loodgieters kunnen telefonisch ook enkele handige tips geven of je enkele voorbereidende instructies geven zodat ze niet nodeloos tijd verliezen als ze langskomen en zo ook wat werkuren kunnen sparen. Het is zeker geen slecht idee om gebruik te maken van z'n bezoek om je andere afvoeren ook te laten controleren.

Onderhoud en afvoerkanaalreinigers

Je weet het misschien niet maar chemische afvoerreinigingsmiddelen heb je vaak helemaal niet nodig. Natriumbicarbonaat (ook gekend als soda kristallen of zuiveringszout) en kokend water of azijn werken in veel situaties uitsteken goed om verstopte leidingen te deblokkeren. Het gebruik van soda is bovendien veel minder gevaarlijk en tast je afvoerreiniging niet aan. Je kan zelf preventief te werk gaan en enkele keren per jaar je leidingen behandelen met natriumbicarbonaat om vastzittend vet of andere resten in je leidingen los te krijgen. Het kan ook helpen om een vies geurtje weg te krijgen. Wees echter voorzichtig dat je de verschillende afvoerreinigers niet na elkaar gebruikt. Lees de bijsluiter of verpakking goed voordat je aan de slag gaat. Chemische reinigingsproducten reageren vaak agressief met andere stoffen en hierdoor kunnen giftige dampen ontstaan, en kunnen daarnaast je leidingen en/of septisch systeem ook ernstig schade ondervinden.

De prijs van deskundige afvoerkanaalreiniging

Heb je talloze pogingen ondernomen om je afvoer te ontstoppen, maar toch zonder nuttig resultaat? Dan kan het tijd zijn om een loodgieter in te schakelen. Een loodgieter heeft extra materiaal en middelen om jouw verstopte leiding weer vrij te krijgen. Meestal zal hydro jetting nodig zijn als de blokkage helemaal tot aan de rioolleiding gaat. Door middel van een krachtige waterstroom wordt zo de verstopping weggewerkt. Door de hoge druk kunnen jouw leidingen hierdoor wel beschadigd worden. Laat jouw leidingen dan ook best eerst onderzoeken of er geen onherstelbare schade kan ontstaan.