De verschillen in kostprijs tussen warmtepompen en boilers

08 december 2022

Start je binnenkort met het bouwen of renoveren van een eigen woning of is jouw huidige verwarmingssysteem aan vervanging toe? Dan stel je je ongetwijfeld de vraag welke verwarming je best voor je woning kiest. Geen gemakkelijke keuze, aangezien de levensduur van zo'n systeem erg lang is. Wat het geen eenvoudige keuze maakt, gezien de verschillende mogelijkheden en overvloed aan informatie. Wij overlopen voor jou de meest gangbare opties op de markt om jouw huis te verwarmen.

Condensatieketel

Een condensatieketel werkt ofwel op gas ofwel op stookolie. Ketels die op gas werken zijn doorgaans goedkoper en ook heel onderhousdvriendelijk. Zowel gas- als stookolieketels bieden een uitstekend rendement, maar vergeet niet jaarlijks een onderhoud en controle van je schouw uit te voeren. Voor de aankoop van zo'n ketel reken je best op een bedrag van om en bij de 5000 euro. Daar zit de installatiekost natuurlijk nog niet bij en daar mag je toch een 2000 euro voor uitrekenen. Het jaarlijks onderhoud ligt rond de 250 euro.

Elektrische CV-ketel

Een huis elektrisch gaan verwarmen is heel eenvoudig, je hebt immers geen schouw nodig maar wel aanzienlijk duurder. Bovendien is een elektrische ketel pas echt rendabel in ombinatie met zonnepanelen. Dus tenzij je over voldoende zonnepanelen beschikt die het elektriciteitsverbruik aankunnen, zal je wellicht voor alternatieve verwarmingsmethoden kiezen.

Andere gasketels

Diesel en propaan zijn minder gekende methodes om jouw huis te verwarmen. Dieselolie werd veel gebruikt in oudere woningen en werd later vervangen door propaan. Dit omdat het goedkoper was. Tegenwoordig niet meer het beste soort verwarmingssysteem om voor te kiezen.

Warmwaterketel

Warmwaterketels zijn de meest populaire optie. Een warmwaterketel gaat water verwarmen en je huis wordt verwolgens van binnenuit verwaarmt terwijl het door de pijpen in de vloeren, muren en radiatoren stroomt. Als je je huis snel wil veranderen, is dit ongetwijfeld een interessante optie. Dit type boilersysteem gaat meestal gepaard met verwarmde vloeren. Hoe effectief het is hangt natuurlijk ook af van de grootte van je waterreservoir.

Warmtepompen

Een warmtepomp is een duurzame en zuinige manier om je woning te verwarmen. Het haalt energie uit natuurlijke bronnen en zet die om in warmte. Ze zijn in aankoop ook duurder dan een luchtbronpomp.

Tal van factoren

Bij de keuze van een verwarmingssysteem zijn er uiteraard ook tal van andere factoren waar je rekening mee dient te houden. Denk dus zeker ook aan onderhoudskosten, jouw verbruiksprofiel, kosten die je moet maken om over de energie te beschikken, de prijs van de brandstof of de energie, de milieu-impact, etc. Neem deze ook zeker mee wanneer je kiest voor het geschikte verwarmingssysteem. En vergeet uiteraard ook niet het allerbelangrijkste: isoleren loont. Zet ook zeker in op goede isolatie.

Bouwvia is er voor jou

Ook bij de keuze en installatie van jouw verwarmingssysteem weten we raad. Je vindt alles inzake verwarming terug in ons overzicht waar we tal van vakmannen verzamelden.