Een ecologisch bouwplan, waar hou ik rekening mee?

14 juni 2022

Ecologisch leven is meer geworden dan alleen een leuk idee; het is een manier van leven. Terwijl het opnemen van milieuvriendelijke praktijken in het dagelijks leven een belangrijk onderdeel is van een ecologische levenstijl, kan het implementeren van ecologische bouwtechnieken en de nieuwste technieken in een ontwerp een positieve impact hebben op het klimaat. Een goed utigewerkt bouwplan helpt bij het opzetten van een solide basis voor gezond en eco-bewuste levenstijl. Milieuvriendelijke materialen helpen jouw gezin ’s totale ecologische voetafdruk te verminderen en dragen bij tot de vermindering van de schadelijke effecten op jouw huis en ook op de planeet.

Eenkele principes  om te overwegen bij het ontwerpen van een ecologisch bouwplan:

Isolatie

Een duurzaam ontwerp begint bij een energie-efficiënte materialen met een luchtdichte buitenzijde van uw huis. Hierbij is kwaliteitsisolatie, zowel in de fundering als in de muren heel belangrijk. Dit helpt jouw woning energie te besparen en tegelijkertijd comfortabeler te maken voor jouw gezin. Zorg ervoor dat je milieuvriendelijke isolatiematerialen gebruikt die de gezondheid van jouw gezin op korte en lange termijn beschermen.

Verwarming- en koelsystemen met hoog rendement

Maak bij de keuze en uitvoering van jouw ontwerp ruimte voor apparatuur en kies waar mogelijk voor energie-efficiënte verwarmings- en koelingsoplossingen, zoals tankloze boilers, die warm water leveren op aanvraag in plaats van het op te slaan en energie te verliezen, of warmtepompen, die warmte aan het huis leveren zonder verlies in je leidingwerk.

Passieve zonne-effecten

Een ecologisch bouwplan heeft grote, op het zuiden gerichte ramen, dakramen en andere functies die het gebruik van het natuurlijke zonlicht en warmte maximaliseren.

Milieuvriendelijke materialen

Zorg ervoor dat jouw ontwerper tijdens de eerste fasen van het ontwerp van jouw woning op maat uitgewerkte plannen bevat die het gebruik van duurzame bouwmaterialen in het hele huis ondersteunen. Zorg dat de gekozen materialeren goed op elkaar afgestemd en compatibel zijn.

Het bouwen van een ecologische woning zal een belangrijke stap zijn naar een gezondere en duurzamere manier van leven voor jou en je gezin.