Een ecologisch bouwplan, waar hou ik rekening mee?

10 november 2022

Hoe kom ik tot een ecologisch bouwplan?

Ecologisch leven is iets waar we alsmaar meer belang aan hechten. Het is een manier van leven die we steeds vaker proberen toe te passen. Niet alleen milieuvriendelijke praktijken in het dagelijks leven zijn van belang. Ook de implementatie van ecologische bouwtechnieken hebben een positieve impact op het klimaat. Een goed uitgewerkt bouwplan vormt dé basis voor een ecologisch bewuste levensstijl. Maar hoe kom je tot zo'n een ecologisch bouwplan? Wij sommen enkele principes op die zeker het overwegen waard zijn.

Isolatie

Een duurzaam ontwerp begint met energie-efficiënte materialen waarbij de buitenzijde van jouw toekomstig huis luchtdicht is. Hierbij is zowel kwaliteitsisolatie in zowel de fundering als in de muren heel belangrijk. Dat zorgt ervoor dat jouw woning energie bespaart en levert ook voor jou meer comfort op. Denk vooral aan milieuvriendelijke isolatiematerialen die de gezondheid van jouw gezin op korte en op lange termijn beschermt.

Verwarming- en koelsystemen met hoog rendement

Wanneer je bezig bent met het ontwerp van jouw droomwoning, voorzie dan zeker voldoende ruimte voor apparatuur. Kies waar mogelijk voor energie-efficiënte verwarmings- en koelingsoplossingen. Een voorbeeld hiervan is een tankloze boiler, deze levert warm water op aanvraag in plaats van het op te slaan en zo energie te verliezen. Maar ook warmtepompen zijn een excellente keuzen, zij leveren warmte aan jouw woonst zonder verlies in je leidingwerk.

Passieve zonne-effecten

Een ecologisch bouwplan beschikt ook over grote (dak)ramen die naar het zuiden gericht zijn. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijk zonlicht en natuurlijke warmte gemaximaliseerd.

Milieuvriendelijke materialen

We vermeldden het al eerder, maar bespreek zeker met de ontwerper tijdens de eerste fasen hoe je jouw woonst zo ecologisch mogelijk kan maken. Op die manier kunnen jouw plannen op maat uitgewerkt worden. Het allerbelangrijkste hierbij is om zo veel mogelijk duurzame bouwmaterialen te gebruiken die op elkaar afgestemd en compatibel zijn.

Bouwvia eco-modus

Wist je dat Bouwvia beschikt over een eco-modus? Hierbij transformeert onze website naar een eco-modus waarbij je enkel nog maar zoekt naar eco-vakmannen. Perfect voor wanneer je een zo ecologisch mogelijke woonst wil.