Geluidsdempende plafonds, niet enkel voor muziekanten te overwegen

17 juli 2022

Geluidisolatie voor je plafond

Een lege ruimte kan oorverdovend stil zijn, maar het minste geluid zal langer nazinderen in zo'n ruimte. Geluid kaatst immers tussen muur, plafond en vloer. Vooral bij vloeren met harde oppervlakken zoals beton of keramische tegels zal een echoënd geluid sterk waarneembaar zijn en dit wordt als minder gezellig en prettig ervaren voor de meesten onder ons. Een remedie voor dit probleem is door popcorn plafonds of akoestische plafonds te installeren en dit ter vervanging van een tapijt op de vloer.

Voordelen van akoestische tegels en akoestische plafonds

Omdat akoestische tegels en panelen zo effectief zijn in het absorberen van geluid, beperken ze de weerkaatsingen door een hard plafond. Een akoestisch plafond kan de geluidsoverdracht van de ene verdieping van een huis naar de andere verminderen, en bovendien de echo verminderen en de geluidskwaliteit in een kamer verbeteren. Het is ook handig om leidingen en dragen te verbergen die langs het plafond lopen maar ze toch nog eenvoudig toegankelijk te houden voor onderhoud of verbouwing. Daardoor zijn akoestische plafonds ook een populaire optie voor het verbouwen van kelders.
Akoestische tegels, verlagen bovendien ook de energie-uitgaven, en sommige uitvoeringen hebben de eigenschap om licht in de ruimte terug te kaatsen waardoor de kamer helderder wordt. Sommige uitvoeringen zijn bovendien ook brandwerend of vochtwerend.

Akoestische plafonds kunnen in de meeste ruimten worden aangebracht en zijn aanpasbaar in vorm en grootte. Een metalen frame wordt met draadlussen aan het plafond opgehangen en de tegels worden nadien daaraan vast gemaakt. De panelen zijn eenvoudig schoon te maken als ze vuil worden door rook of andere verontreinigingen. Ze kunnen gemakkelijk in een paar minuten vervangen worden als ze aan vervanging toe zijn.

Opties voor akoestische plafonds

Er zijn in principe twee soorten akoestische plafonds. Een vals plafond is het meest typisch. Het bestaat uit vierkante tegels of panelen die in een metalen rooster geplaatst worden en aaneengeschakeld worden met de volgende tegel of paneel. Anderzijds kan ook je de tegels ook rechtstreeks aan het plafond bevestigen door ze lijmen aan het plafond. Beide kunnen gebruikt worden om bestaande schade te verbergen, maar alleen een vals (verlaagd) plafond kan eventueel blootliggende leidingen, buizen en draden verbergen.

Maten in akoestische tegels en panelen

Tegels en panelen komen in verschillende maten en groottes voor. Algemeen kan gesteld worden dat hoe groter de tegel of het paneel is, hoe goedkoper ze worden. Als er bijkomende eigenschappen zoals brandwering of vochtwering aangeboden worden, zal dit natuurlijk in de prijs gereflecteerd worden.

Wit of gebroken wit komt het meest voor qua afwerking, maar ze kunnen zeker in andere maten, kleuren of patronen gevonden worden. De panelen verven zou een optie kunnen zijn als je kleur wenst, maar je moet eerst de instructies van de fabrikant raadplegen om zeker te zijn dat je niets van de geluiddempende eigenschappen van de tegel zult verliezen.

Vraag zeker bij de fabrikant na of de akoestische plafonds ook extra isolatie leveren. Mogelijks kom je in aanmerking voor een tussenkomst van de overheid voor het plaatsen van dit type van isolatie.