kan je behangpapier overschilderen?

16 juli 2022

Is behang overschilderbaar?

Behang verwijderen kan lastig zijn en daarom is het schilderen zonder het te verwijderen te overwegen.

Dit is een vrij eenvoudige operatie als je behang in goede staat is en vrij van schilfers en oneffenheden is of andere loszittende hoeken heeft.

Als je behang niet in de beste staat meer is (wat waarschijnlijk is als je het met een behoorlijke verflaag wilt bedekken), staat je een heel andere uitdaging te wachten.

Onderzoek de toestand van je behangpapier.

De bestaande toestand beoordelen van het behang dat je van plan bent te schilderen is het eerste wat je moet doen als je overweegt om het te verven. Zoals eerder aangehaald, kan deze beslissing van cruciaal belang zijn. De procedure is eenvoudig als je behang in uitstekende staat is zonder opvallende gebreken, luchtbellen, scheuren, of losse delen. Alle zichtbare naden moeten eerst met een voegkit afgekit worden, en dan kun je het schuren of wassen om het glad te maken. Breng daarna voor de zekerheid een penetrerende verzegeling aan. Telkens als je over behang heen schildert, bestaat de kans dat het vocht in de verf ervoor zorgt dat het papier loslaat van de muur. Een vooraf aangebrachte primer speciaal voor behangpapier zou dit moeten verhinderen.

Als je behang reparatie nodig heeft

De kans is groot dat je behangpapier in het begin niet bijzonder aantrekkelijk is als je overweegt het te overschilderen. Als de enige onvolkomenheden die je hebt een paar luchtbelletjes zijn of andere plekken waar het papier niet goed geplaatst werd, kun je er misschien mee wegkomen die weg te lijmen, glad te strijken, en dan het advies hierboven uit te voeren. Zo niet, dan is je beste optie om toch het behangpapier eerst helemaal te verwijderen.

Behang weghalen

Een van de meer vervelende, rommelige en stressvolle taken in het rijk van de woningrenovatie is behang verwijderen. Dat wil niet zeggen dat iemand het niet zelf kan doen, maar veel huiseigenaren kiezen er toch voor een vakman in te huren om hun behangpapier te verwijderen. Je zult een stomer en een roller moeten aanwenden om behang te verwijderen als je het zelf wilt doen. Je kunt het papier vervolgens moeten afschrapen en lostrekken om de onderliggende muur bloot te leggen door deze twee gereedschappen samen te gebruiken, met veel doorzettingsvermogen en hard werken. Je beschadigt daarbij waarschijnlijk de onderliggende gipsplaat, waardoor je meer werk moet doen met voegmiddel, schuren, en de muur glad maken voor je klaar bent om te kunnen schilderen.

Weet dat je, voor je begint te schilderen, de muur zo glad, droog en vlekkeloos mogelijk wilt hebben.

Tips bij het behang verwijderen door te schilderen

Zelfs als je behang in uitstekende staat is, zijn er een paar overwegingen die je moet maken als je van plan bent het te verven.

Hoe donker is dit behangpapier? Hou er rekening mee dat je misschien meer verf moet gebruiken om voldoende dekking te krijgen naarmate het papier donkerder is. Het is één ding om behang te schilderen dat effen en licht van kleur is. Het is heel wat anders om ingewikkelde motieven met een donkere kleur te overschilderen. Als dat laatste het geval is, kan het afnemen van het behang nog steeds de beste optie zijn.

Neem als laatste overweging de textuur van het behang waarmee je werkt in overweging. Tal van behangontwerpen hebben zowel levendige versieringen als mooie texturen. Als je dat niet eerst onder handen neemt, zal het door de verf heen te zien zijn. Nogmaals, het verwijderen van het papier verhelpt het probleem, zij het dat je, als je wilt, de hele muur kunt textureren. Een renovatie project waar het inhuren van een aannemer zeker aan te raden is. Het is niet zo eenvoudig als je veronderstelt om te textureren, waarbij techniek vaak gevergd wordt. Het is meestal een goed idee om meteen een professionele schilder onder de arm te nemen om dit deel van jouw project af te handelen.