Solar Shingles, dakpannen die zonne-energie opwekken

08 juli 2022

Wat zijn Solar Shingles (zonnepaneel in de vorm van een dakpan of andere dakbedekking)?

Solar shingles bootsen het uiterlijk van gewone dakpannen beter na worden onder velen esthetisch mooier ervaren dan standaard zonnepanelen. Uiterlijk zien ze er wat anders uit dan zonnepanelen maar werken doen ze op dezelfde manier. De duurzaamheid strekt zich uit over een 25-tal jaar. Dit betekent niet dat ze dan ook dadelijk vervangen moeten worden. Ze blijven verder nog fungeren als dakpan maar de hoeveelheid energie dat opgewekt kan worden zal met der tijd snel afnemen.

Waarom zou je voor Solar Shingles kiezen?

Een Solar Shingle wekt gemiddeld een 60-tal watt energie op. Veel wordt natuurlijk afhankelijk gemaakt van de weersomstandigheden, maar theoretisch kan je als je je dak met voldoende van deze panelen bedekt voldoende energie opwekken om je huidige energieverbruik te kunnen compenseren. Mogelijks zal je dan wel moeten werken met een thuisbatterij als je energieverbruik zich vooral ‘s avonds voordoet.

Omdat Solar Shingles in alle vormen bestaan, hoef je je dak niet helemaal te voorzien met Shingles. Is een deel van je dak aan vernieuwing toe, of is jouw budget beperkt, dan kan je ook opteren om slechts een deel van jouw dak met Shingles te bedekken.

Shingles doorstaan ook de meeste weersomstandigheden. Ze zijn sterkwaterafstotend, werden bewerkt zodat vuil of aanslag verhinderd wordt. Het onderhoud is dan ook vergelijkbaar met dat van gewone dakpannen, met dat verschil dat Shingles dan de zonne-energie opvangen en kunnen omzetten in bruikbare elektriciteit. Van een goede investering kan dan ook heus gesproken worden.

In tegenstelling tot de gekende zonnepanelen, hebben shingles geen nood aan direct zonlicht om elektriciteit te kunnen opwekken. Ook verstrooid, weerkaatst en schemerlicht zullen omgezet kunnen worden in nuttige elektriciteit. Tijdens regenachtige en bewolkte dagen zal jouw dak elektriciteit blijven opwekken, al zal dat niet een piekvermogen zijn.

Verbruik je niet alle opgewekte energie, dan heb je de mogelijkheid om deze op te slaan in een thuisbatterij, of het op het elektriciteitsnet te steken.

Doe het zelf?

Solar shingles hebben een professionele plaatsing nodig. Hoe handig je ook bent, zal je toch professionele hulp moeten inroepen. Je hebt immers een vergunning nodig. Aansluiten op het net is ook niet zonder risico of gevaar.

De bedrading en installatie is tijdroven en arbeidsintensief.

Levensduur

Solar shingles kunnen tot 25 jaren meegaan en zijn stevig genoeg om nog langer mee te gaan als ze goed onderhouden worden.

Een Shingle die geen elektriciteit meer opwekt hoeft niet dadelijk vervangen te worden. Hij blijft nog steeds zijn functie als dakpan behouden.

Voordelen

  • Shingles zien er mooier uit
  • Ze zijn weerbestendig en duurzaam
  • Ze zijn gemakkelijker te onderhouden dan zonnepanelen.
  • Ze zijn kosteneffectief als je een nieuw dak bouwt

Nadelen

  • Terwijl zonnepanelen al een hele tijd bestaan, zijn Solar Shingles in vergelijking daarmee nog jong, en worden dan ook niet door elke installateur momenteel aangeboden
  • De technologie blijft zich ontwikkelen, nieuwe nog efficiëntere systemen zullen nog uitgebracht worden
  • Ze zijn duurder dan zonnepanelen
  • Ze zijn beperkt in stijl en kleuren, hoewel merken als Tesla nieuwe mogelijkheden introduceren