Een tiny house is het schoolvoorbeeld van klein, maar efficiënt wonen en wint de laatste jaren alsmaar aan populariteit. Het fenomeen ontsprong in de Verenigde Staten, maar drong de laatste jaren steeds meer door in Europa. Ook in Vlaanderen zien we ze steeds vaker verschijnen. Wat maakt deze nieuwe woonvorm nu zo interessant?
![](https://www.bouwvia.be/categorie%C3%ABn/totaalprojecten/nieuwbouw/prefab-en-systeembouw?sf=10:10:20:20:30)
Om te beginnen zijn onze woonwensen de laatste decennia alsmaar geëvolueerd. We zien een duidelijke trend als het aankomt op de bewoonbare oppervlakte van een doorsnee woning: de laatste jaren daalde deze met 20%. We kiezen er dus duidelijk voor om kleiner te gaan wonen.
Verder lijken tiny houses in de smaak te vallen bij de jongere generaties. Voornamelijk bij nestverlaters wint het fenomeen aan populariteit, net omdat het financieel aantrekkelijk is en bovendien sterk bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Iets waar we de laatste jaren nog meer bij stilstaan. Tiny houses mogen een bewoonbare oppervlakte beslaan tussen de 15 en 55 vierkante meter. Niet erg groot, maar dat hoeft zeker geen belemmering te zijn.
Een tiny house is dan ook niet zo maar een ‘klein huisje’ te noemen. Het mag gerust een levensstijl genoemd worden die indruist tegen de conventionele grote alleenstaande woningen. Het woonconcept laat zich typeren door eenvoud, creativiteit en efficiëntie. Luxe is hierbij volkomen ondergeschikt. Wie kiest voor een tiny house, kiest voor een zelfvoorzienende, financieel interessante en ecologische levensstijl.
Misschien wel een van de belangrijkste redenen die het succes van een tiny house verklaart. Ze zijn financieel erg interessant. Je betaalt zo'n €1500 per vierkante meter. Wanneer je opteert voor een ‘kant-en-klaar’ bouwpakket betaal je zelfs nog minder. Uiteraard kies je zelf hoe ver je wil gaan in de realisatie van jouw tiny house. Ga je voor een meer uitdagend en complex ontwerp, zal zelfs dan de totaalprijs zelden hoger zijn dan 75.000 euro. Dat verklaart ook waarom bijna 70% van de eigenaars van een tiny house geen nood heeft aan een hypotheek, de woonlasten zijn namelijk erg laag.
Net door hun compactheid en efficiënt design zijn tiny houses eenvoudig te verplaatsen. Sommige tiny houses staan zelfs op wielen, wat betekent dat je ze steeds kan verplaatsen doordat ze op een trailer worden gebouwd. Wie van plan is om vaak te verhuizen en houdt van flexibiliteit, opteert dus beter voor een exemplaar op wielen. Let wel op dat een tiny house op wielen gebonden is aan een aantal beperkingen wat gewicht en oppervlakte betreft. Los van het feit dat het net als een mobilhome zeer mobiel is, kan je de twee niet met elkaar vergelijken. Een tiny house mag je echt wel beschouwen als een kleine volwaardige woning met de nodige ruimten als een slaapkamer, woonkamer, badkamer, et cetera.
Bij de creatie van jouw eigen tiny house kan je gaan voor een eigen realisatie van A tot Z. Deze mini-woningen laten je toe om de handige Harry in jezelf boven te halen en from scratch jouw eigen stek te bouwen. Sommige tiny houses komen in complete bouwpakketten die eenvoudig in elkaar te zetten zijn. Een ideaal doe-het-zelf-project waar je nog steeds jouw creativiteit de vrije loop kan laten dus. Een deskundig aannemer realiseert het in een drietal weken. Wanneer je besluit om volledig zelf aan de slag te gaan, mag je rekenen op een kleine drietal maanden om jouw mini-woning klaar te hebben.
Ze zijn niet enkel multifunctioneel en compact, tiny houses geven jou ook talloze mogelijkheden om ze te ontwerpen naar jouw eigen stijl. Gaande van een modern design tot een industriële look: alles is mogelijk. De verscheidenheid aan architectonische ontwerpen en interieuraanpak is enorm. Al wordt de stijl van een tiny house veelal gekenmerkt door rustieke, eenvoudige maar toch stijlvolle en moderne designs.
Net doordat je beperkt bent in ruimte, word je uitgedaagd om inventief te zijn en creatief om te springen met de beschikbare ruimte. Dat maakt dat elke tiny house uniek is. Je kan werken met verschillende hoogten, grote ramen om een meer open gevoel te creëren, maar ook met multifunctionele meubels in eenzelfde ruimte. Denk vooral in functie van jouw noden. Als je houdt van koken, is het interessant om een zo groot mogelijke keuken te voorzien. Werk je vaak van thuis, dan mag een multifunctionele werkplek ook niet ontbreken. Tijdens het ontwerpen van jouw tiny home denk je best aan wat jij nu écht nodig hebt in een woonst. Vermijd onnodige ballast en maak er iets gezelligs, maar toch uiterst multifunctioneel van. En laat je vooral inspireren door andere tiny houses om zo te komen tot wat jij echt wil. De mogelijkheden zijn legio.
Voor wie klein, maar efficiënt en duurzaam wil wonen, kan een tiny house de ideale woonoplossing zijn. Heeft dit artikel jouw interesse gewekt en overweeg je een tiny house? Dan verzamelden wij alvast de geschikte vakmannen op ons platform waarmee jij de handen in elkaar kan slaan. Wij zetten jou op weg in jouw zoektocht.
![Je kan werken met verschillende hoogtes, grote ramen om een meer open gevoel te creëeren, maar ook met multifunctionele meubels in eenzelfde ruimte.](https://www.bouwvia.be/categorie%C3%ABn/totaalprojecten/nieuwbouw/prefab-en-systeembouw?sf=10:10:20:20:30)