Tiny Houses, wat zijn ze en is dit het overwegen waard?

16 juli 2022

Vijf redenen om een tiny house te overwegen

De bewoonbare oppervlakte van een typische huis is sinds een vorige generatie met 20% gedaald, een trend die op wereld vlak gevolgd wordt.

Deze innovatieve tiny huizen zijn populair bij nestverlaters die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en geld willen besparen. De nieuwste tiny huizen, waarvan sommige de vorm aannemen van woonboten of kampeerhutten, doen snel hun intrede op de woningmarkt. Ze claimen een bewoonbare oppervlakte tussen de 15 tot 55 vierkante meter.
Ja, op eerste zicht heel klein. Maar ze maken hun gebrek aan grootte op allerlei andere manieren goed.
Maar, wat zijn tiny houses precies?
Verwar kleine huizen niet met tiny houses. Voor sommigen vertegenwoordigen ze een levensstijl die een welgekome afwisseling is van het conventionele grote alleenstaande woningen. De levensstijl van tiny homes is er een van eenvoud in een beperkte ruimte, en geenszins een van luxe. Ondanks hun geringe afmetingen zijn tiny houses een populaire keuze geworden voor mensen die een zelfvoorzienende, financieel verantwoorde, en ecologisch gevoelige levensstijl willen leiden.
Er zijn een paar belangrijke redenen waarom mensen die meedoen aan de verkleining trend, tiny houses aantrekkelijk vinden, ook al zijn ze niet voor iedereen weggelegd.

#1 om te beginnen zien ze er heel leuk uit

Kleine huizen krijgen persoonlijke accenten van architecten over de hele wereld, waardoor ze uitstekende showcases zijn voor je gevoel voor design. De stijlen van tiny houses variëren van kleine blokhutten tot verkleinde Victoriaanse woningen tot moderne boomhutten tot ruimtes met patrijspoorten die geïnspireerd zijn op schepen. De keuzemogelijkheden zijn in wezen onbeperkt, want piepkleine woningen kunnen gebouwd worden met een breed scala aan producten en stijlen.

2 Ze zijn mobiel

Veel piepkleine woningen zijn mobiel en eenvoudig te verplaatsen als de nood er zich toe leent.
Sommige tiny homes hebben zelfs wieltjes, zodat je ze net als een mobilehome overal naartoe kunt rijden.
Hoewel je gerust kunt zijn dat de meeste tiny houses allesbehalve op een mobilehome lijken.
De meeste lijken echt op woningen met een woonkamer, slaapkamer, en veranda, maar dan alles in het klein.

#3 Ze kunnen zelf gemaakt worden

Veel van deze mini-woningen kunnen door vindingrijke en handige Harry's online besteld worden.
De woningen komen gewoonlijk in bouwpakketten die eenvoudig in elkaar te zetten zijn en voorgesneden onderdelen of panelen, vloerbedekking, dakbedekking, ijzerwaren, en gedetailleerde instructies bevatten.
Dit is een echt doe-het-zelf project want zelfs een beginnende bouwer kan een tiny house in elkaar zetten.

Een deskundige bouwer of aannemer kan een tiny house in gemiddeld zo'n drie weken in elkaar zetten.
Doe-het-zelvers kunnen een piepklein huis meestal in 480 uur of minder bouwen.
Een klein huis kan dus als doe-het-zelf project klaar zijn in zo weinig als drie maanden van toegewijde voltijdse arbeid.

#4 Ze zijn betaalbaar

Een tiny house kost meestal tussen 1500€ per vierkante meter. De meest betaalbare kleine huizen zijn die uit bouwpakketten; sommige beginnen zelfs al bij minder dan 1500€ per vierkante meter. Zelfs ingewikkeld ontwerpen, ingewikkelde tiny houses kosten zelden meer dan 75.000 euro. Het is niet verwonderlijk dat bijna 70% van de tiny home eigenaars geen hypotheek nodig heeft, gezien de huidige woonlasten. Maar liefst 80% van de bewoners bezitten hun huis eerder dan het te huren omdat tiny residences meestal zo goedkoop zijn.

#5 Ze leveren interessante bouwontwerpen op

Je moet inventief zijn als je maar een heel klein beetje ruimte hebt om mee aan de slag te gaan.
- Multifunctionele meubels: dit zijn meubels die meerdere doelen hebben of meerdere behoeften vervullen, zoals bureaus die ook als eettafel dienst doen of opbergruimte die ook als bijzettafel dienst doet.
- Hoogte: door je meubels te verhogen waar je kan, benut je zowel de onder- als boven ruimte.
- Gebruik patronen zorgvuldig, want ze kunnen kleine ruimtes benauwd doen aanvoelen. Neutraliseer het kleurenschema en reserveer felle tinten en patronen uitsluitend voor accenten.

Statistieken over tiny houses

Hoewel er veel verschillen zijn tussen tiny houses, hebben ze niettemin enkele gemeenschappelijke kenmerken met traditionele huizen.
- Grootte: De gemiddelde vierkante oppervlakte van tiny homes is 40, tegen 130 vierkante meter voor een doorsnee huis.
- Bouwen: Als je als eigenaar het werk uitvoert, kost de bouw van een tiny home gemiddeld ruwweg 35000 euro.
- Leeftijd: Twee op de vijf eigenaars van tiny homes zijn 50 jaar of ouder.
- Geslacht: Vrouwen betrekken percentueel gezien meer tiny houses, dan mannen. Maar het verschil is niet groot.
- Opleiding: Mensen die tiny homes kopen hebben meestal een hogere opleiding, en ze hebben ruwweg twee keer zoveel kans om een masterdiploma te hebben.

Deze woningen zijn niet geschikt voor wie claustrofobisch is. Maar wie verlangt naar de charmante kleine woningen van hobbits in de Gouw, zal deze smaakvol ingerichte, gezellige woningen onweerstaanbaar vinden. Ze zijn minder duur in aanschaf, verwarming en koeling. Ze zijn vaak gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Ze volgen ook de nieuwe trend om eenvoudiger te leven. Misschien hadden de hobbits een punt.