Waar moet je op letten bij het kiezen van een vakman?

01 december 2022

De weg naar de juiste vakman

De juiste vakman kiezen is enorm belangrijk. Er zijn heel wat goede vakmannen beschikbaar, maar je moet ze natuurlijk weten te vinden. Ons platform is de oplossing om in contact te komen met de juiste vakman. Maar hoe weet je of je de juiste vakman voor jouw klus hebt gevonden? Wij geven enkele zaken mee waar je op moet letten bij het kiezen van jouw expert.

Bij het kiezen van een vakman zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee dient te houden. Denk dan aan uitvoering, prijs, ervaringen, beoordelingen, portfolio, etc. Belangrijk is om ze een voor een te overwegen. De ene vakman kan stukken goedkoper zijn, maar wel aan ervaring ontbreken. Uiteindelijk beslis jij wat je juist verwacht en baseer je op basis daarvan jouw uiteindelijke keuze.

Uitvoering

De uitvoering speelt een niet te onderschatten rol. Je wil graag een kwalitatief afgewerkt eindproduct. Vraag dus zeker een vakman naar zijn ervaring en zijn portfolio. Foto’s van eerder uitgevoerde projecten geven jou een idee van zijn vakmanschap. Een goede communicatie is dus een must. Wees zeker ook niet bang om vragen te stellen en duidelijk mee te geven wat jij wil. Zo weet hij duidelijk wat de projectvereisten en jouw verwachtingen zijn. Een goed vakman geeft jou met plezier het nodige advies en vertelt jou wat technisch haalbaar is. Vergeet ook zeker niet te vragen naar het moment van uitvoering, zo weet je hoe snel de uitvoering kan plaatsvinden.

Prijs

De prijs die aan aannemer vraagt, is veelal afhankelijk van verschillende factoren. Denk dan aan het soort werk, zijn ervaring, zijn tarief. Sommige aannemers rekenen per uur, andere rekenen per project. De prijs van de te leveren service moet steeds in overeenstemming zijn met jouw budget. Laat dus best meteen een duidelijke offerte opmaken, zo weet je waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan. Kies ook niet onmiddellijk voor de eerste vakman waarmee je in contact komt. Laat verschillende offertes opmaken en ga deze vergelijken. Kiezen voor de laagste prijs is verleidelijk, maar verlies niet uit het oog dat een kwalitatief eindproduct is wat je uiteindelijk wil bekomen.

Ervaring

Een erkende aannemer die beschikt over de nodige licenties en vergunningen boezemt vertrouwen in en is uiteraard een pluspunt. Dat biedt een zekere garantie naar zijn technische bekwaamheid en de kwaliteit van de uitvoering. Hierin onderscheiden de professionals zich van de onervaren vakmannen. Vergeet natuurlijk niet dat een erkenning niet vereist is voor alle werken. Licenties kunnen ook steeds geverifieerd worden in de databank van erkende aannemers. Vakmanschap gaat veelal gepaard met ervaring.

Beoordelingen

Recensies van andere mensen zijn een geweldige manier om te peilen of een professional wel of niet geschikt is voor jouw project. Ze kunnen nuttig zijn bij het nemen van aankoopbeslissingen, maar mogen uiteraard niet allesbepalend zijn. Wanneer je beoordelingen leest, houd dan zeker in het achterhoofd dat het gaat om de mening van de recensent die het uitgevoerde werk van de vakman beoordeelt.

Wist je dat?

Op Bouwvia wordt op elke vakman zijn profiel ook zijn Google reviews weergegeven. Een handige manier om in te schatten hoe eerdere klanten hun ervaring was en een extra hulp voor jou om voor de juiste vakman te kiezen.