Wat kost een badkamerrenovatie?

06 juli 2022

De eerste stap bij een badkamerrenovatie is het opmaken van het nodige budget die je nodig zal hebben voor het upgraden ervan. Of je nu een complete make-over wilt met het nodige breekwerk of je wilt enkel een opfrissing van je badkamer en de look bijwerken, een perfecte planning is vereist om binnen het budget te blijven en de klus op tijd te klaren.

Onderstaand een overzicht van de gemiddelde kosten en enkele tips om te budgetteren en besparen.

De gemiddelde kosten van een badkamerrenovatie ligt tussen de 8000€ en 20000€. Dit omvat het vervangen van de sanitaire toestellen, vernieuwen van de leidingen en plaatsen van de vloer- en wandbekleding. De kosten van een badkamerrenovatie zijn dus afhankelijk van verschillende factoren. Het maken van een budget begint met het einddoel. Als je eenmaal een visie hebt, maak dan een lijst op met zaken die je wenst. Probeer op voorhand te bepalen hoe je badkamer er zal uitzien als deze af is. Wil je ze groter maken?Moet je muren afbreken? Beslis wat je aan materialen wilt uitgeven (vloeren, wandbekleding, wastafel, douche, kranen…) en bekijk de opties die binnen jouw budget vallen. Materialen zijn er namelijk in een breed scala van kwaliteit. Deze kosten dragen bij aan het totale budget. Marmeren of natuursteen vloer- en wandtegels op maat kosten meer dan bijvoorbeeld keramische tegels met vaste afmetingen. Ga je voor een eiken meubilair, op maat gemaakte kasten of eerder goedkopere modellen? Ook het design en de kwaliteit van de sanitaire toestellen kan de kosten opdrijven. Samenwerken met een aannemer of architect zal die keuzes zeker en vast gemakkelijker maken.

Nog enkele tips om te besparen:

  • Steek zelf je handen uit de mouwen. Het demonteren van de oude badkamer, breekwerk en schilderwerken zijn niet zo moeilijk en kunnen een hoop kosten schelen.
  • Behoud de indeling van de ruimte. De verplaatsing van sanitaire leidingen en afvoeren zijn duur.
  • Kies alternatieve materialen zoals een bijvoorbeeld PVC-vloer in plaats van tegels. 
  • Hergebruik zaken zoals verlichtingsarmaturen en handdoekbeugels. Ook een toilet of bad kan veelal gerecupereerd worden. Kortom, je kan je badkamer een make-over geven zonder alles te moeten vervangen. 
  • In plaats van een duur badkamermeubel te plaatsen kan je ook legplanken bevestigen aan de muren. Dit oogt mooi en is handig om allerhande (decoratie)voorwerpen op te stellen.