We gebruiken met z’n allen miljoenen liters water. Om zowel water als geld te besparen, is het belangrijk om zuinig met jouw gebruik om te springen. Energie- en wateruitgaven kunnen niet alleen toenemen door laks om te springen met watergebruik, maar ook door lekkende leidingen, verouderde toestellen en verkeerde irrigatietechnieken. Voor je het weet, loopt jouw waterverbruik hoog op.
Gelukkig zijn waterbesparende aanpassingen snel en eenvoudig uit te voeren. Bouwvia geeft je alvast zeven eenvoudig toepasbare tips om jouw waterverbruik in toom te houden.
Het kan banaal klinken, maar door te beginnen met jouw douchekop te vervangen met een ecologische douchekop, merk je al snel een groot verschil in jouw verbruik. Ecologische douchekoppen verbruiken namelijk slechts 6 liter water per minuut, soms zelf minder. Een reguliere douchekop daarentegen verbruikt tot 12 liter water per minuut.
Een eenvoudige en snelle doe-het-zelf oplossing is het monteren van een beluchter op jouw gootsteen. Hierdoor wordt de waterstroom beperkt en vermijd je onnodige en ongecontroleerde waterspatten. Een beluchter vertraagt de waterstroom en gaat zo waterverspilling tegen. Een beluchter schroef je in no-time op de kop van jouw kraan en maakt alweer een groot verschil.
Controleer regelmatig op lekken. Een onregelmatige waterstand kan wijzen op een waterlek. Controleer dus op regelmatige tijdstippen jouw watermeter en doe af en toe een test met een twee uur durend interval waarin je geen water verbruikt. Je hebt hoogstwaarschijnlijk een lek als de meterstand tussen twee controles schommelt. Andere aanwijzingen die kunnen duiden op een waterlek zijn: vochtige muren, een merkbare daling van de waterdruk, barsten in je muren en ongewoon hoge waterrekeningen.
Als je huis een of meerdere van deze symptomen vertoont, schakel je best zo snel mogelijk een loodgieter in.
Een ecologisch toilet laat je toe om jaarlijks duizenden liters water te besparen. Het vermindert namelijk de belasting van je sceptische systeem, waardoor je ook de levensduur verlengt. Je kan ook opteren voor een wc met aparte knoppen. Op die manier kies je zelf hoeveel water er vrijkomt en zorg je dat jouw waterverbruik met soms meer dan de helft daalt, wat neerkomt op enkele honderden liters per week.
Laat zeker ook je toilet repareren als deze lekt of blijft doorlopen. Dergelijke lekken worden vaak veroorzaakt door veroudering, slijtage of corrosie. Een lekkend toilet valt eenvoudig te herstellen en kost geen handen vol geld. Vaak zijn ze ook makkelijk zelf te herstellen zonder tussenkomst van een loodgieter.
Je houdt je waterproductie consistent en vermijdt regelmatig toezicht door sproeiers met een tijdschakelaar te gebruiken. Tuinberegening verbruikt al snel honderden liters water in enkele uren als je geen oogje in het zeil houdt. Om te voorkomen dat het water in het zonlicht verdampt, laat je de sproeiers best ’s ochtends werken.
Regensensoren in je sproeiers installeren is een andere eenvoudige manier om water te besparen. Als er regen gevallen is, zorgen de sensoren ervoor dat er een cyclus wordt overgeslagen.
We hebben allemaal wel enkele huishoudtoestellen staan die al jaren meegaan. Zo’n toestellen verbruiken vaak onnodig veel water en energie zonder dat we hierbij stilstaan.
Wasmachines met voorlader bijvoorbeeld kunnen tot 50% minder water verbruiken dan bovenladers waarbij je de was langs boven in de machine stopt. Wanneer je overgaat tot de aanschaf van een nieuw toestel, bekijk dan zeker goed het energielabel ervan.
Een regenput is een must om jouw waterfactuur te verlagen. Je kan heel wat (leiding)water besparen door het regenwater op te vangen. Het is dus een snelle en relatief goedkope oplossing om jouw waterkosten te verlagen én om jouw impact op het milieu te verminderen.
Waterbesparing hoeft dus geen werk van lange adem te zijn. Je kan je waterkosten snel en eenvoudig verlagen, maar wel met een groot verschil op lange termijn. Ook hier kan Bouwvia jou helpen door jou in contact te brengen met de juiste vakmannen.